Inför seriestarten: Sundsvalls DFF

12 apr 2024 Elitettan

Så var det dags för Västernorrlands enda elitlag på damsidan att starta upp seriespelet och i premiären väntar fysiska Gamla Upsala SK hemma i borgen på NP3 Arena för det nya och ungdomliga men ack så nederlagstippade Sundsvalls DFF.
- Våra tjejer är lyhörda och vill hela tiden förkovra sig så ett ungt lag har också sina fördelar, säger Patrik Nylund, som med kort varsel blev huvudtränare igen.

SDFF räddade skinnet i Elitettan ifjol med minsta möjliga marginal och det kan man tacka ett tränarbyte, Patrik Nylund in, Joel Cedergren ut, med efterföljande monsterhöst.

Men vintern har varit slitsam för klubben. Massor av duktiga spelare och massor av rutin har försvunnit och så även nye tränaren Pelle Jansson som efter ett par månader återvände hem till Jönköping. Som om det inte vore nog slet lagkaptenen och mittbacken Amanda Hagelberg sönder korsbandet och blir borta hela säsongen.
- Ett stort avbräck för oss, givetvis, men hon kommer ändå att vara med laget och pusha våra unga försvarsspelare. Och Pelle Persson (sportchefen) jobbar hårt på en ersättare, säger Patrik Nylund, som åter blev huvudtränare, precis som ifjol.

Vad Lokalfotbollen erfar har man en duktig mittback på gång från USA som man jobbar stenhårt på att få spelklar till deadline för övergångar den 15 april Enligt Pelle Persson hoppas man få klart med en lösning redan under fredagen.
- Vore kanon, men vi står inte och faller med det. Vi har många unga tjejer som kan ersätta men rutin i laget är aldrig fel men våra tjejer är lyhörda och vill hela tiden förkovra sig så ett ungt lag har också sina fördelar, säger Patrik Nylund.

Nöjd med försäsongen?
- Den har som sagt varit både upp och ner med skador och matcher som både blivit uppskjutna (Bollstanäs) och Sandviken (ymnigt snöfall) men vi känner oss ändå rätt tillfreds och taggade inom gruppen och vi är redo för seriepremiär.

...och med er trupp?
- Den är tunn i numerären och ung i åldern. Men det är lovande tjejer och de vet vad de vill med sin fotboll och har den rätta entusiasmen. Nu gäller det att få kollektivet att fungera både defensivt och offensivt så kan det bli en rolig och spännande säsong.

Vilka nyförvärv har ni fått?
- Här får jag ta hjälp av Pelle (Persson, sportchef). Elin Gripenberg (mv, Åland United, Finland), Cornelia Baksi Sundelius (mv, KR Reykjavik, Island), Eli Näsman (Ilves FF, Finland), Ida Åkerlund (åter från Eskilstuna United DFF), Ida Sundqvist Westerberg (Luleå Fotboll DFF), Linnea Sahlin (Heffnersklubbans BK), Jennifer Olofsson (Sundsvalls FF via kort sejour i Sunnanå SK), Astrid Winter (Ope IF), Tyra Lindqvist (Fränsta IK, kom ifjol höst till F19) och Elin Larsson (uppflyttad från F19). Sen kan det som sagt komma något sent nyförvärv innan vårens transferfönster stänger.

...och spelarförluster?
- Pelle får hjälpa till här också. Blerta Smaili (FC Basel, Schweiz), Molly Wiklander (IFK Norrköping, åter efter lån), Ella Björkman (Lidköpings FK), Alva Eriksson, Umeå IK), Sofia Westerlund och Nora Thörngren (Örebro SK), Estibaliz "Esti" Montes de Oca Munoz och Felicia Thörngren (Enskede IK), Nadja Fernström (Älvsjö AIK), Irma Burman (Alnö IF), Tilda Wärulf (Gefle IF) samt Hannah Melarti (Selånger SK),

Hur lyder er målsättning i år?
- Ingenting vi pratat om faktiskt. Utan för oss gäller klyschan "en match i taget" och ta steg därefter och utveckla laget vartefter. Vi siktar givetvis på att vinna så många matcher som möjligt och det primära är ändå att spela elitfotboll även nästa år.

Någon spelare i ditt lag som du tror får sitt genombrott i år?
- Vill inte namnge någon eller några speciellt men vi har många unga lovande spelare som vi hoppas ska ta stora kliv i år.

Vad vet du om dina premiärmotståndare GUSK?
- Har sett deras träningsmatcher, de verkar framåtlutade och vad vi vet från ifjol var att de spelade fysiskt och var starka på fasta situationer. Tjejerna fick en rejäl boost när det visade sig att vi kunde spela jämnt mot både Piteå och Umeå under senare delen av försäsongen när det kollektiva fungerar. Så vi ser an premiären med tillförsikt.

Du är ju bortrest så du missar premiären. Vem coachar mot GUSK?
- Jag hade bokat en Spanienresa långt innan det blev aktuellt att jag skulle köra ett år till så det blir Fredrik Carström från Giffarnas P17-19 som tränat laget i veckan och kommer att coacha i morgon. Det kommer att bli en perfekt lösning då han tränar flera av tjejerna redan på fotbollsgymnasiet. Vi har haft kontinuerlig kontakt under veckan och lär så ha även i morgon.

Vilka vinner serien och vilka kommer tvåa och spelar i Damallsvenskan nästa år?
- Nykomlingarna Malmö FF verkar rustade att ta steget upp direkt och Umeå kommer att vara med och tävla om en topplacering. Sen kan det bli jämnt därbakom, avslutar Patrik Nylund.

Lokalfotbollens kommentar:
Hjärnan säger tuff bottenstrid och nedflyttning, men hjärtat säger att det kommer att bli en överraskande positiv säsong för den unga och orutinerade truppen. Serien ser otroligt tuff ut med Malmö FF och Umeå IK som topptippade lag. Sen kan det gå lite hur som helst och en bra dag tar SDFF poäng mot vilket lag som helst i den här serien, det visade i alla fall träningsmatcherna mot damallsvenska Piteå och just genrepet mot Umeå förra helgen. Dessutom har man det bra förspänt på målvaktssidan med fjolårets succé Lisen Hafstad och de två nya, Elin Gripenberg från Åland United och Cornelia Baksi Sundelius från KR Reykjavik. Hur slutar då premiären mot GUSK? Tror inte det fysiska Uppsalalaget passar ett "kilolöst" SDFF som handen i handsken men kanske vi får hoppas på ungdomlig entusiasm och 1-1?

Omgång 7: SDFF föll med uddamålet mot storsatsande Malmö FF

18 maj 2024 Elitettan

SDFF bröt den trista sviten och tog sin första trepoängare via 1-0 mot IK Uppsala förra helgen. Idag väntade storsatsande Malmö FF där det blev en udd...

Läs mer

Omgång 6: SDFF ny jumbo efter slätstruken insats

5 maj 2024 Elitettan

Efter krysset nere i Örebro förra helgen hoppades SDFF följa upp det med en seger över jumbon Sunnanå i Norrlandsderbyt, men fick resa hem med en 0-2-...

Läs mer

Omgång 4: Första SDFF-poängen i hamn efter 1-1 i Örebro - Elin Larsson målskytt från distans

1 maj 2024 Elitettan

Efter tre inledande omgångar hade SDFF inte lyckats spela hem några poäng men mot nykomlingarna Örebro Sport på Behrn Arena kom så årets första via 1-...

Läs mer

Omgång 3: Efter det grymma nederlaget senast - ny tung förlust för SDFF när Bollstanäs gästade

28 apr 2024 Elitettan

Efter den grymma förlusten med två insläppta mål på stopptid nere i Lidköping i söndags är SDFF ett av tre lag utan poäng efter två omgångar. Idag kom...

Läs mer

Omgång 2: Sanslöst grym förlust för SDFF - tappade segern efter två övertidsmål av Lidköping

21 apr 2024 Elitettan

Nu i helgen spelades omgång 2 i Elitettan, med början i fredags. Idag skulle SDFF försöka studsa tillbaka efter 0-3-förlusten mot Gamla Upsala i premi...

Läs mer