Micke Byström kliver av trots lyckat år för Alnö Utveckling: "Fanns saker som tog udden av det roliga"

3 dec 2023 Div. 3 Medelpad

Mikael Byström gjorde comeback i år som tränare då han tog över Alnös utvecklingslag i Damtrean - och förde dem till A-slutspelet.
Men någon fortsättning nästa år blir det inte.
- Att lägga så mycket tid på att jaga folk från damlaget och äldsta flicklaget har tagit udden av det roliga, förklarar Micke om valet att kliva av.

Mikael Byström har ett digert CV som tränare och efter ett antal års uppehåll, tränade Lucksta senast, tog han över Alnös utvecklingslag i damtrean, där bland annat hans dotter spelar.
Micke gjorde ett styvt jobb med tjejerna och flera av hans adepter flyttades upp till division 2-lagets trupp.

Lokalfotbollen dryftade den gångna säsongen och framtiden med Mikael Byström.

Vad säger du om er säsong som helhet?
- Jag är jättenöjd! Vi har haft ett väldigt ungt lag, som denna säsong fått lära sig mycket mer om hur man spelar fotboll, mer än bara dribbla, passa och skjuta. Där har tjejerna tagit jättekliv. Vikten av att träna och hur man tränar har vi också jobbat med, även det varit riktigt bra.
- Vi fick en rejäl dipp i slutspelsserien vilket min egna analys berodde på att vi ”tappade” tre spelare till vårt damlag i division 2 och därmed blev kvaliteten på träningarna lidande. Samtidigt är det ju superkul att fyra tjejer under den här säsongen slog sig in i A-truppen.

Vad är du mest nöjd med?
- Det är med att det i många matcher synts att det vi tränat på och som jag tjatat om, faktiskt praktiseras av tjejerna ute på planen. Framförallt när vi med ett så ungt lag kan matcha riktiga och bra och rutinerade damlag som Kovland och Stöde.

Och vad hade ni kunnat gjort bättre?
- Jag vet egentligen inte om vi hade kunnat göra så mycket bättre, jag tycker att vi gjort det otroligt bra med de förutsättningar vi haft. Hade jag fått önska så hade det varit att föreningen och vårt damlag hade stöttat oss i mycket större utsträckning än vad det nu blev.

Vilken spelare har överraskat mest på dig den här säsongen?
- Många har överraskat positivt på mig, vill inte nämna någon specifikt då de som sagt är ett helt gäng. Men okej, ska du ”tvinga” mig att välja någon så väljer jag Maja Bryner, en fantastisk lagspelare som alltid ger 100 % på så väl träning som match och sätter alltid sin egen insats åt sidan för att peppa och höja sina lagkamrater, helt outtröttlig dessutom. Även Doris Albecker, som har en jäkligt hög lägsta nivå kombinerat med ett tjockt pannben och en mycket bra speluppfattning.

Kör du på en säsong till i klubben eller väntar en ny utmaning
- Jag lämnar mitt uppdrag i utvecklingslaget. Om det blir något annat uppdrag i Alnö IF får framtiden utvisa.

Varför kliver du av?
- Jag gillar ju själva fotbollsuppdraget, men att lägga så mycket tid på att jaga folk från damlaget och äldsta flicklaget för att få ihop lag till matcherna har tagit udden av det roliga. Alnö IF har en del att göra med styrdokument och prioriteringsordningar kring ett utvecklingslag. Det känns skönt att de har hörsammat den feedback jag/vi givit under säsongen och att de nu börjar arbeta med detta.

Har du koll om ni har några klara nyförvärv eller spelartapp?
- Det enda jag vet är att målvakten Johanna Wennberg aviserat att hon lägger upp handskarna på hyllan. Svea Svensson, Selma Dahlqvist och Julia Hagberg, provtränar med SDFF men så vitt jag vet är inga övergångar klara.

Trist att Alnö tappar en tränarkraft av den här kalibern men jag hoppas att klubben och Micke kan hitta en lösning för en fortsättning. Annars finns det säkert massor av klubbar som borde vara intresserade av Byströms tjänster. Här finns en tränare som både kan utveckla och förädla spelare och bygga lag.

Frida Ingerhed snörar på sig skorna igen - väljer Sund

23 feb 2024 Div. 3 Medelpad

27-åriga Frida Ingerhed är nästa spelare som gör comeback på fotbollsplanen och en av flera som väljer Sund. Frida har Järvsö BK som moderklubb men ha...

Läs mer

Sund plockar in back med division 2-meriter

22 feb 2024 Div. 3 Medelpad

Hon debuterade i Remsle UIF i division 2 som 15-åring.Efter att ha trappat ner något de två senaste åren gör Emilia Landgren nu en nystart och det i S...

Läs mer

Gör comeback efter nio års uppehåll!: "Blir jobbig för våra motståndare"

14 feb 2024 Div. 3 Medelpad

Efter ett uppehåll på nio år knyter förre Opespelaren Emma Berglund på sig fotbollsskorna igen och comebacken sker i Sund IF som 27-åring.- Emma är en...

Läs mer

Miranda gör comeback - väljer spel i Medskogsbron: "Tuff och spelskicklig"

1 feb 2024 Div. 3 Medelpad

Fyra års uppehåll fick räcka.Nu gör 23-åriga (född 2001) Miranda Berglund comeback på planen - och det i Medskogsbron där hon blir årets första nyförv...

Läs mer

Värmlandstjej klar för Sundsvalls FF: "Offensiv kraft"

30 jan 2024 Div. 3 Medelpad

Sundsvalls FF har gjort klart med ett offensivt nyförvärv från Värmland.Det är 20-åriga Sara Kings Karlsson som senast spelade i Karlstadsklubben Norr...

Läs mer

Saga Gisslin väljer spel i Sundsvalls FF i comebacken: "Fin blick för spelet"

23 jan 2024 Div. 3 Medelpad

Efter ett par års uppehåll gör den 21-åriga mittfältaren Saga Gisslin glädjande comeback på fotbollsplanen, och det i Sundsvalls FF.- Hon har en fin b...

Läs mer